Navnenyt

Sjælland satte Danmarksrekord i jobskabelse trods corona

5174! Så mange flere danskere var i job i Region Sjælland i første kvartal af i år sammenlignet med sidste år – inden corona-nedlukningen. En bestemt vinderbranche trækker læsset i hver eneste af regionens 17 kommuner, viser beregninger fra Erhvervshus Sjælland og Danmarks Statistik.

Corona har ikke bremset beskæftigelsen på Sjælland og øerne. Tværtimod havde de 17 kommuner i Region Sjælland en højere beskæftigelse i første kvartal af 2021 end i samme kvartal af 2020 – altså inden corona-nedlukningen.

Beskæftigelsestal fra Danmarks Statistik, som Erhvervshus Sjælland har regnet på, viser samtidig, at Region Sjælland giver de øvrige regioner kraftigt baghjul, når det gælder jobskabelsen.

”Det er utrolig godt gået af virksomhederne, godt understøttet af de offentlige aktører i regionen, at man har formået at vende en presset situation til noget positivt. Nogle brancher trækker læsset, mens andre brancher har hængt gevaldigt i bremsen,” lyder det fra Mads Váczy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland, der hjælper små og mellemstore virksomheder i regionens 17 kommuner med vækst, udvikling og jobskabelse.

“Skal man pege på en enkelt branche, er byggeriet den klare vinder, mens fx turisme- og oplevelsesindustrien helt indlysende har fået nogle gevaldige knubs under nedlukningen,” konstaterer han.

Fremgang på 2,1 pct.  

Beskæftigelsestallene fra Danmarks Statistik viser, at regionen havde 5.174 flere fuldtidsbeskæftigede i første kvartal af 2021 end samme kvartal 2020. Det svarer til en fremgang i beskæftigelsen på 2,1 pct. og det er langt mere end i landets fire andre regioner. I landets øvrige fire regioner var der enten tilbagegang (Region Hovedstaden: -0,1 pct.) eller beskeden fremgang på mellem 0,5 pct. og 1,0 pct. Landsgennemsnittet er +0,5 pct.

I den private sektor i Region Sjælland steg fuldtidsbeskæftigelsen med samlet 1.700 fuldtidsbeskæftigede. Den offentlige beskæftigelse er dermed steget mere end den private. 

Byggebranchen buldrer derudad

Mens det altså i nogle brancher er gået skidt, forholder det sig anderledes i regionens bygge- og anlægsbranche. Her er aktiviteten steget med det, der svarer til 1.870 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere i første kvartal 2021 i forhold til første kvartal 2020. Det svarer til en fremgang på 8,2 pct. Danmarks Statistiks tal viser, at der har været fremgang i beskæftigelsen inden for bygge og anlæg i alle 17 kommuner i Region Sjælland.

”Virksomhederne i Region Sjælland har enormt meget at byde på. Vi har iværksættere med grønne teknologier, der kan forbedre klima og miljø globalt. Vi har stærke videnvirksomheder og fødevarevirksomheder med lokale produkter, som bliver revet væk af danske og internationale detailkæder. Men lige netop under corona kan vi glæde os over, at byggeriet fylder så meget på Sjælland og øerne, for den branche trækker virkelig læsset lige nu,” siger Mads Váczy Kragh.

Den allerstørste fremgang har der været i byggevirksomheder i Ringsted Kommune, hvor der er 315 nye fuldtidsbeskæftigede, hvilket svarer til en stigning på 17,8 pct. i forhold til sidste år.

Kommentarer