Debat og politik

Grundforskningen skal styrkes

Af Peter Seier Christensen, NyeBorgerlige

Medlem af Folketinget, Sjællands Storkreds

Danmark har for første gang de sidste 25 år fået en Nobelpristager: Professor Morten Meldal. Og så ovenikøbet en Nobelpris i organisk kemi, hvilket kun sker yderst sjældent. Et bundsolid og imponerende grundforskningsresultat, som har betydet og kommer til at betyde ufatteligt meget for f.eks. udvikling af nye lægemidler men også nye materialer. Endnu engang tillykke, Morten! Du gør alle os danskere pavestolte!

Men, men men….  Har vi som danske skatteydere nu også noget at være stolte over, hvad angår vores danske grundforskningsniveau internationalt set og Mortens Nobelpris? Gennem rigtigt mange år har danske forskningsministre og på tværs af partiskel holdt skåltaler om ”den store betydning af forskning”. Der har været etableret et hav af tidsbegrænsede støtteprogrammer og helt overvejende til helt øremærkede formål (bioteknologi, grønne omstilling, ”fra forskning til faktura”) med det forfængelige håb om en øjeblikkelig skabelse af nye virksomheder og således flere skattekroner i statskassen.

Faktum er imidlertid, at der ingen grundforskningsmidler stilles til rådighed for professorer på danske universiteter. De har afsat en vis tid, når de ikke underviser og de får deres løn betalt. Men nul (0) kr. i driftsmidler. Der kan imidlertid ikke produceres naturvidenskabelige Nobelpriser ved at sidde på sit kontor og tænke.

Morten udgav sin nøglepublikation i 2001, som førte til Nobelprisen. Arbejdet blev gjort, mens han var ansat på Carlsberglaboratoriet. Danskerne har altså medfinansieret hans Nobelpris ved at drikke øl – ikke ved at betale skat. Uden grundforskningsfinansiering fra Carlsberg, Novo Nordisk, Leo Pharma, Lundbeck og mange andre store danske virksomheder, ville dansk grundforskning desværre være helt til rotterne.

Københavns Universitet, DTU og Syddansk Universitet kommer ind på henholdsvis en 114-, 166- og 250-300 plads. RUC er (selvfølgelig) slet ikke at finde på listen.

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2023/world-ranking

I Nye Borgerlige ønsker vi kraftigt at styrke dansk grundforskning. Vi har det mål, at mindst ét dansk universitet inden for de næste par årtier (det tager lang tid at rette op på årtiers politisk forsømmelighed på området) vil befinde sig i top 10 blandt globale universiteter. Det haster med at komme i gang.

Kommentarer