Samfund

6 ud af 10 faglærte har en årsløn på mellem 300.000 og 500.000

Foto: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Mange faglærte tjener mindst lige så meget som den typiske person med en kort eller mellemlang videregående uddannelse fem år efter endt uddannelse, viser ny analyse. Det er en af de fordele ved at tage en erhvervsuddannelse, flere unge skal kende til, mener Poul Nyrup Rasmussen, formand for EuroSkills.

Seks ud af ti faglærte har en årsløn på mellem 300.000 og 500.000 kroner fem år efter endt uddannelse, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det betyder, at hver tredje faglærte tjener mindst lige så meget som den typiske person med en kort- eller mellemlang videregående uddannelse.

”Vores analyse viser, at der faktisk er ret mange faglærte, der ret hurtigt etablerer sig på arbejdsmarkedet med en god løn. Slående mange faglærte matcher eller overgår lønnen for nogle grupper med videregående uddannelser fem år efter svendebrevet er i hus,” siger Emilie Agner Damm, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen er bekymret for, om de unge kender til de mange fordele, der er ved at gå den faglærte vej.

”Der er alt for få unge, der vælger at gå den faglærte vej. Det hænger blandt andet sammen med, at mange unge og deres forældre nok ikke rigtigt er klar over, hvor god en adgangsbillet en erhvervsuddannelse er til lynhurtigt fodfæste på arbejdsmarkedet med høj jobsikkerhed, god løn og mange muligheder for at videreuddanne sig,” siger Poul Nyrup Rasmussen, der er formand for EuroSkills 2025.

EuroSkills er europamesterskaberne i en lang række håndværks-, service- og industrifag for erhvervsuddannelseselever og unge håndværkere. I 2025 afholdes EuroSkills i Herning. Bag projektet er en sammenslutning af regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Arbejdsgiverforening, Region Midtjylland, Herning Kommune og SkillsDenmark.

Mange fordomme om erhvervsuddannelser

En tidligere rapport fra tænketanken DEA viser, at 60 procent af 9.-klasseseleverne ikke har overblik over antallet af erhvervsuddannelser, mens 45 procent mener, at mere viden om erhvervsuddannelserne i høj grad eller i nogen grad kunne få dem til at vælge en erhvervsuddannelse.

Kun hver femte afgangselev tilmeldte sig en erhvervsuddannelse i 2021 trods en politisk målsætning om 30 procent af afgangseleverne i 2025.

”Der eksisterer mange fordomme omkring erhvervsuddannelser, og for få unge kender til de mange fordele, der er ved at tage en erhvervsuddannelse. De unge skal vide, at man kan tjene godt som faglært, og at de med et svendebrev bliver eftertragtet arbejdskraft,” siger Poul Nyrup Rasmussen.

I en rapport fra 2021 har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd skønnet, at der vil være en mangel på cirka 100.000 faglærte i 2030.

Læs analysen “Faglærte har gode muligheder for en høj løn” her

Fakta

  • Hver tredje faglærte kan fem år efter endt uddannelse matche lønnen for personer med korte eller mellemlange videregående uddannelser. Blandt faglærte med en teknisk uddannelse gælder det endda lidt mere end halvdelen. (link til analyse)
  • Kun hver femte afgangselev vælger en erhvervsuddannelse. Det er langt fra de politiske målsætninger. (link til kilde)
  • Fremskrivninger peger på, at der vil være en mangel af faglærte på cirka 100.000. (link til rapport)
  • Hver tiende faglærte er enten blevet selvstændig erhvervsdrivende eller har fået sig et ledelsesjob i løbet af de første 20 år på arbejdsmarkedet. (link til AE-analyse)
  • Mange faglærte bruger deres erhvervsuddannelse til at læse videre. Blandt de faglærte, der blev uddannet i 1998, har hver syvende (ca. 15 procent) fuldført en videregående uddannelse. (link til AE-analyse)
  • Nyuddannede faglærte er i langt højere grad sikret et job efter uddannelsen. Kun cirka 10 procent er ledige et halvt år efter endt uddannelse. For akademikere gælder det cirka 26 procent. (link til AE-analyse)
  • En erhvervsuddannelse øger beskæftigelsesfrekvensen med 32 procentpoint relativt til sammenlignelige ufaglærte. (link til AE-rapport)
  • 4 ud af 10 oplever, at deres forældre forventer, at de tager en gymnasial uddannelse. (link DEA-rapport). Studier viser, at I forældre betyder rigtig meget for unges uddannelsesvalg. De unge søger primært råd og vejledning i familien. (link til kilde)
  • Næsten to tredjedele af de unge (64 procent) anser gymnasiet som den ungdomsuddannelse med flest muligheder for videreuddannelse. (link DEA-rapport)

Om EuroSkills

  • EuroSkills arrangeres af den europæiske Skills-organisation WorldSkills Europe. Tidligere har konkurrencen om at blive Europas bedste elev/unge håndværker været afholdt i henholdsvis Rotterdam, Lissabon, Spa, Lille, Göteborg, Budapest og Graz.
  • Danmark skal være vært for EuroSkills i 2025, hvor mesterskaberne finder sted i Herning.
  • Næste EuroSkills afholdes i 2023 i St. Petersborg i Rusland.
  • Til EuroSkills i 2014 deltog Danmark for første gang i en årrække, med to anlægsstruktørelever, en gulvlæggerelev og en landbrugsmaskinmekanikerelev.

Kommentarer